Warning: include(/usr/var/www/annemarielips.se/public_html/inc_header.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/annemarielips.se/public_html/nlp-blog/wp-content/themes/ampe/header.php on line 23

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/usr/var/www/annemarielips.se/public_html/inc_header.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/annemarielips.se/public_html/nlp-blog/wp-content/themes/ampe/header.php on line 23

Anne Marie Lips NLP Blog

SVD artikel om coacher

När jag läste dagens artikel om coachning av arbetslösa, blev jag en smula förvånad över att Stefan Söderfjell kunde få påstå att det saknas forskning om NLP.  Det är faktiskt inte sant, det finns massor.  
Här kommer  ett snabbt axplock, och på svenska finns http://www.nlp.se/nlpforskning.html  
nedan följer ytterligare några
http://www.nlpresearch.org/
http://www.ppdlearning.co.uk/community/nlp-researc
http://www.inspiritive.com.au/nlp-research.htm
http://www.bradburyac.mistral.co.uk/nlpfax22.htm

I  SVD artikeln beskrivs NLP enkelt uttryckt vara en samling teorier om hur människan språk, tankar och beteenden är samman länkade. Genom att lära ut detta så skall coachen hjälpa sin klient förändra sitt beteende.

En kognitiv psykolog hjälper en klient att ändra sina automatiska negativa tankar. Som kan finnas inom olika livs områden, till sin hjälp har de olika tekniker. En väl utbildad NLP coach hjälper en klient på ett liknande sätt.En stor skillnad mellan traditionell psykologi, som genom olika tester kommer fram till vad som är fel.  NLP däremot utgår från att de mesta vi bär på inlärt. Vilket därmed också gör att de går att lära om med hjälp av olika NLP tekniker.


Om vi tar exemplet en arbetssökande som har mist sitt jobb, och skall hitta ett nytt med hjälp av en NLP coach. Den som får lämna sin anställning behöver snabbt ställa om från känslan av förlust  av arbetsplats.Till att i stället fokusera framåt, se alla nya möjligheter, få tillbaka självkänsla, motivation och glädje. Eftersom varje människa är helt unik i sitt sätt att hantera känslor, så behöver jag som coach olika NLP tekniker att välja på för att hjälpa vederbörande att hitta tillbaka. Flera undersökningar pekar på att enbart ett CV har en mycket låg relevans i rekryteringssammanhang, som coach behöver jag hjälpa den sökande att kartlägga  kunskaper, kompetens, färdigheter  och dolda förmågor,  samt  identifierar alla tidigare  framgångssituationer i livet.  I ett land där Jante och Luther är väldigt dominerande så behövs en hel del NLP tekniker för att hjälpa vederbörande att verkligen kunna känna att de har all kunskap. Hjälpa till att byta från förvirring och frustration  till nyfikenhet och motivation.  Olika behov en arbetssökande kan ha är oändliga och då fungerar inte färdiga mallar utan det behövs olika tekniker att välja på, vilket vi skolade inom NLP har tillgång till.

NLP är känt  över hela världen som en av de metoder som ger bäst resultat när det gäller att förbättra individens förmåga att utvecklas.
Den används sen många år framgångsrikt inom idrotten, näringsliv, personlig utveckling och utbildning. NLP har funnits i över 30 år och hjälpt miljoner människor. NLP har idag kommit att utvecklas till en av de största och mest växande psykologiska modellerna i världen.Den skiljer sig från många andra utvecklings- och kommunikationsmodeller genom att vara en generativ metod, dvs. en modell som hela tiden vidareutvecklas. 

Jag är tillräckligt gammal för att minnas att  en gång i tiden ansågs naprapati  och akupunktur vara humbug. Hos den jag gick hos var väntrummet alltid fullt, av den enkla anledningen att det fungerade.
I dag är både akupunktur och Naprapati helt accepterat. NLP har funnits i mer än 30 år, hur länge dröjer det till att svenskar förstår
att det fungerar?

4 Kommentarer

 1. Skickad Friday, 9 October, 2009, 07:35 | Permalink

  What is the budget and head count of the press office?

 2. Skickad Monday, 12 October, 2009, 07:56 | Permalink

  Thank you very much for that wonderful article

 3. Skickad Tuesday, 13 October, 2009, 05:50 | Permalink

  Thank you! You often write very interesting articles. You improved my mood.

 4. Skickad Saturday, 17 October, 2009, 05:27 | Permalink

  Very interesting and amusing subject. I read with great pleasure.

Skriv en kommentar

Your email is never shared. Behövda fält är markerade med *

*
*

NLP logos
NLP Coaching